Choinki serowe na babeczkach czekoladowo-kokosowych

5 (1 ocen)

Święta tuż, tuż i sezon choinkowy udziela się nam wszystkim, dlatego proponuję zrobić czekoladowo-kokosowe babeczki z serową choinką.

Składniki:

  • Składniki: (6 szt babeczek)
    • ok. 120-130 g mąki pszennej,
    • 1/2 łyżeczki (2g) proszku do pieczenia,
    • ok. 70g cukru waniliowego(ja robie w domu waniliowy i nie dodaje wanilinowego),
    • 1 łyżka kakao,
    • 1 jajko,
    • szczypta soli,
    • 50 ml oleju,
    • 70 ml mleka,
    • 2 łyżki wiórków kokosowych, ,
    • ok. 20g czekolady (ja użyłam mlecznej i deserowej pół na pół),
    Choinka duża na kubkach do lodów:
    Składniki:
    • ok. 40-50 dag serka do serników ( ja dałam waniliowego),
    • 1 galaretka agrestowa,
    • 1 łyżka żelatyny,
    • barwik spożywczy zielony,
    • 1/3 tabliczki białej czekolady,
    • ozdoby,
    • 8 szt. kubki do lodów,
    Choinka mała:
    • ok. 20 dag serka do serników ( ja dałam waniliowego),
    • 1 galaretka agrestowa,
    • 1 łyżeczka żelatyny,
    • barwik spożywczy zielony,
    • 1/3 tabliczki białej czekolady,
    • ozdoby,
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Choinki serowe na babeczkach czekoladowo-kokosowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Babeczki:
    Białko ubijamy z odrobiną cukru i szczyptą soli.
    Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier waniliowy( jeśli nie mamy to możemy dodać zwykły cukier lub cukier puder), kakao, żółtko, olej, mleko, miksujemy na gładką masę( możemy też dokładnie wymieszać), następnie dodajemy czekoladę (startą na tarce o grubych oczkach lub drobno pokrojoną) wiórka kokosowe i białko, wszystko delikatnie mieszamy.
    Wszystko dokładnie mieszamy.
    Gotowe ciasto przekładamy do foremek i wypełniamy je do ok. ¾ wysokości.
    I wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w 170 stopniach przez około 25 minut do tzw. suchego patyczka.
  • 2. Choinka duża na kubkach do lodów:
    Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w 130 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy aby nam się rozpuściła i odstawiamy do ostygnięcia.
    Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Do przestudzonej czekolady dodajemy serek, przestudzoną galaretkę i zielony barwnik (w zależności jak intensywny chcemy mieć kolor choinki). Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki aż masa zacznie nam gęstnieć.
    Na babeczki kładziemy kubek ( możemy na dno kubka dać trochę masy aby lepiej się trzymał na babeczce), następnie gdy masa zgęstnieje pokrywamy nią kubki i dekorujemy. Schładzamy w lodówce. Smacznego!
  • 3. Choinka mała:
    Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy aby nam się rozpuściła i odstawiamy do ostygnięcia.
    Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Do przestudzonej czekolady dodajemy serek, przestudzoną galaretkę i zielony barwnik (w zależności jak intensywny chcemy mieć kolor choinki). Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki aż masa zacznie nam gęstnieć.
    Masę nakładamy na babeczki i dekorujemy.
    Smacznego!

Porady

Ilość sera zależy od wielkości kubków, na jaką powierzchnię musimy ją nanieść. Jeśli będziemy mieć zbyt wysokie kubki to musimy dość szybko zjeść takie choinki(po 2-3 godzinach), ponieważ kubki mogą nam namoknąć i choinka może się przewrócić :( Jeśli chcemy aby choinka dłużej postała to proponuję zrobić mniejsze bez wykorzystania kubków tylko z samej masy serowej :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować