Czekoladowo-budyniowe choinki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Mocno czekoladowe babeczki ze świątecznym akcentem

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:

    - 2/3 szklanki mąki pszennej
    - 2 łyżeczki cynamonu
    - 1 łyżeczka przyprawy do piernika
    - pół łyżeczki sody oczyszczonej
    - 2/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 120 g masła
    - 60 g czekolady gorzkiej
    - pół szklanki kakao
    - 2 jaja
    - pół szklanki cukru
    - mały cukier waniliowy
    - mała śmietana 18%
    - mały słoik powideł śliwkowych

    Masa budyniowa:

    - budyń
    - kostka masła w temperaturze pokojowej (wyjąć trochę wcześniej)
    - zielony barwnik

    - perełki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Czekoladowo-budyniowe choinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić. Zestawić z gazu, dodać czekoladę. Wymieszać. Dodać kakao. Wymieszać. Odstawić do przestudzenia.
  • 2. Mąkę z sodą i proszkiem przesiać. Dodać cynamon, przyprawę korzenną i wymieszać.
  • 3. Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać masę czekoladową. Na wolnych obrotach miksera dodawać mąkę i śmietanę.
  • 4. Ciasto podzielić na pół. Jedną część wyłożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Na środek wyłożyć łyżeczkę powideł. Przykryć pozostałą częścią ciasta.
    Piec 25-30 minut w 180 stopniach.
  • 5. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu (można dodać odrobinę mniej mleka). Rozłożyć na dużym płaskim talerzu i przykryć folią spożywczą. Odstawić do wystygnięcia.
  • 6. Budyń zmiksować. W drugiej misce zmiksować pokrojone masło. Dodać budyń, zmiksować. Dodać całą tubkę barwnika. Zmiksować.
  • 7. Masę szprycą nakładać na wystudzone babeczki. Ozdobić perełkami.

Porady

Przepis na 12 babeczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Cytrynowe choinki

To może cię zainteresować