Choinka z naleśników szpinakowych

5 (12 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Zielone naleśniki ułożone w kształt choineczki z ozdobami cukrowymi i owocami prezentują się bardzo świątecznie. Idealne na świąteczne śniadanie czy podwieczorek, ale nie tylko. Moje córeczki były zachwycone i udekorowały choinki.

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • Składniki: na 2-3 choinki
    Ciasto:
    • 2 jajka z wolnego wybiegu,
    • ok. 220-240 ml mleka 3,2%,
    • ok. 160 g mąki orkiszowej jasnej,
    • 100 g szpinaku (u mnie mrożony rozdrobniony-wcześniej rozmrożony),
    • 2 łyżeczki cukru (u mnie ksylitol),
    • ok. 20g oleju (u mnie płynny kokosowy),
    oraz:
    • serek waniliowy,
    • biała czekolada,
    • borówki,
    • wiórki kokosowe,
    • ozdoby cukrowe i czekoladowe,
    • galaretka,
    • olej do natłuszczenia patelnie (u mnie kokosowy),
Wystaw ocenę:

5 (12 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Choinka z naleśników szpinakowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy naleśniki. Wszystkie składniki razem miksujemy, aby ciasto miało gładką konsystencję. Ciasto na naleśniki powinno być pół płynne. Jeżeli za bardzo zgęstnieje należy je rozrzedzić mlekiem. Ciasto powinno postać „odpocząć” około 30 minut. Na rozgrzaną patelnię lekko natłuszczoną olejem wylewaj porcje ciasta, rozprowadzając je równomiernie po całej patelni. Smażymy z obu stron na lekko złoty kolor, aż zużyjemy całe ciasto.
    Naleśniki smakujemy serkiem waniliowym i składamy w trójkąt. Układamy na talerzach po 3 naleśniki tworząc choinkę. Dekorujemy według uznania. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować