Chłodnik w wersji fusion

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupy podawane na zimno popularne są w wielu krajach Świata np. Bułgarii - Tarator, w Rosji - Okroszka, czy w Hiszpanii - Gazpacho. Popularny u nas w Polsce chłodnik buraczkowy podałam z avocado oraz posypałam pikantnymi listkami rukoli dzięki czemu nie tylko wygląda restauracyjne, ale tak też smakuje. W prosty sposób z ogólnodostępnych składników otrzymujemy danie, przywołujące wakacyjne wspomnienia z Francji, Włoch czy Meksyku.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 ml soku od kiszenia botwinki
    200 g Crème fraîche lub średnio ukwaszonej wiejskiej śmietany
    pęczek koperku
    sos Worcestershire
    burak

    do podania ugotowane jajka od szczęśliwych kur
    avocado
    rzodkiewka w plasterkach
    młody buraczek w plasterkach
    młode listki rukoli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik

Chłodnik w wersji fusion - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Crème fraîche mieszamy z sokiem od kiszenia botwinki. Dodajemy buraczka pokrojonego w w drobną zapałkę lub startego na tarce. Następnie dodajemy posiekany koperek. Mieszamy. Doprawiamy do smaku sosem Worcestershire. Odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki.

    Dobrze schłodzony chłodnik podajemy z cienko pokrojonym avocado, cienkimi plasterkami rzodkiewki, buraczka, listkami rukoli oraz ugotowanym jajkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować