Chlebowa zapiekanka na słodko.

4.5 (177 ocen)

  • 60 min

Wymyślona na szybko,okazała się bardzo smaczna.

  • 60 min

Składniki:

  • około 8 kromek chleba tostowego
    15 dag rodzynek
    10 dag suszonych moreli
    2 żółtka
    20 dag śmietany kremówki (30 %)
    2 łyżki cukru pudru
    przyprawa do piernika
    masło do posmarowania formy
    masło do posmarowania chleba
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Chleb Chleb tostowy Desery Zapiekanki

Chlebowa zapiekanka na słodko. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mieszanie. 1. Śmietanę kremówkę,żółtka i cukier puder dokładnie wymieszać.
  • 2. Formę żaroodporną posmarować masłem.Kromki chleba pokroić w trójkąty,posmarować cieniutko masłem.Morele drobno pokroić.
  • Układanie warstw. 3. W formie układać kromki chleba masłem do spodu,posypywać rodzynkami i morelami.Powinno nam wyjść dwie lub trzy warstwy.Ostatnią warstwą powinny być bakalie,oprószyć przyprawą do piernika.
  • Do pieczenia. 4. Zapiekankę polać śmietanką i piec około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni,aż chleb się zrumieni.
  • 5. Podajemy od razu gorącą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chleb tostowy Bakalie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować