Chlebki z pastą z czerwonej fasoli

4.5 (181 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Są to chlebki koreańskie, można nadziewać je różnymi farszami, ten świetnie pasuję do czerwonego barszczyku lub do gorącej herbatki. Można przyrządzić je również na słodko dla naszych pociech, dodając czekolady do środka

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    3,5 szklanki mąki tortowej
    2 łyżeczki drożdży
    1,5 łyżeczki soli
    2/3 szklanki letniej wody
    2/3 szklanki letniego mleka
    1/4 szklanki cukru
    1/4 szklanki rozpuszczonego masła
    mak
    sezam

    Składniki na pastę z fasolki:

    1,5 puszki czerwonej fasolki
    natka pietruszki
    kapary do smaku
    sól
    pieprz
    chilli
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebki z pastą z czerwonej fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • koreańskie chlebki 1. Do miski należy wsypać mąkę. Następnie dodajemy cukier, sól oraz drożdże- wszystko mieszamy.
  • koreańskie chlebki 2. Wlewamy wodę, mleko a na końcu masło i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i przykrywamy na około 30 minut.
  • koreańskie chlebki 3. Kiedy ciasto rośnie akurat mamy trochę czasu na sporządzenie pasty. Fasolkę czerwoną należy zmiksować, przyprawić solą , pieprzem i chilli. Na koniec można dodać kapary, natkę pietruszki i listki bazylii. Masę mieszamy.
  • koreańskie chlebki 4. Gdy ciasto już wyrośnie dzielimy na równe małe kuleczki. Bierzemy jedną kulkę i rozpłaszczamy.
  • koreańskie chlebki 5. Na środek nakładamy łyżeczkę farszu, najlepiej kuleczkę i zlepiamy jak pyzy, tak żeby farsz był w środku.
  • koreańskie chlebki 6. Następnie spłaszczamy tę kulę. Bierzemy nożyce kuchenne i tniemy tak aby wyszły kwiaty 8 płatkowe. Posypujemy środki sezamem i makiem.
  • koreańskie chlebki 7. Pieczemy w piekarniku około 15- 20 minut, 180 stopni.
  • koreańskie chlebki 8. Tuż po upieczeniu studzimy chlebki.

Porady

Jeśli ktoś nie lubi kaparów, można zrobić chlebki bez nich. Trzeba pamiętać o tym ,że takie chlebki świetnie komponują się z barszczykiem . Jeśli chcemy aby miały bardziej wyrazisty smak , polecam dodać nieco więcej kaparów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Fasola Kapary Mak Mąka Mleko

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować