Na pożegnanie truskawek przygotowałam chlebek z truskawkami, u mnie podwójnie truskawkowy. Połączenie świeżych i upieczonych truskawek jest idealne, zdecydowanie zaspokaja głód na truskawki :).
Dla 8 osób
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki (1 szklanka szklanki mąki razowej - u mnie żytnia, 0,5 szklanki mąki krupczatki)
- 2 łyżki otrębów (np. żytnich)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 2,5 szklanki pokrojonych truskawek (w tym jedna do ozdoby)
Chlebek z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wymieszaj mąkę, otręby, proszek do pieczeni, sól.
2.W osobnej misce ubij jajka z cukrem. Dodaj jogurt, ponownie wymieszaj.
3.Suche składniki połącz z mokrymi. Dodaj olej, dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj szklankę truskawek, ostatni raz wymieszaj, ale tym razem ręcznie - dokładnie, ale delikatnie.
4.Wyłóż masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Na cieście ułóż 0,5 szklanki truskawek. Chlebek piecz ok. 1 h. Po ostygnięciu ozdób ciasto resztą truskawek. Smacznego :)
Komentarze