Asymetryczne galaretko-pianki

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Jeśli szukacie idealnego deseru na panujące upały - oto jest :) Przyjemne połączenie galaretki cytrynowej z kawałkami truskawek i pianki truskawkowej.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • - 3 garści truskawek pokrojonych na ćwiartki
    - 300 g śmietany 30%
    - 2 galaretki, ja użyłam cytrynowej i poziomkowej
    - kilka łyżek cukru pudru

Asymetryczne galaretko-pianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować kieliszki i ułożyć np. w sposób przedstawiony poniżej. Ważne, żeby kieliszki były zamocowane dobrze oraz, żeby leżały ukośnie.
  • 2. Galaretkę cytrynową rozpuścić w sposób przedstawiony na opakowaniu i zostawić do ostygnięcia. Wymieszać galaretkę z truskawkami i nałożyć po równo do każdego kieliszka, tak żeby nic nie wypadało.Włożyć konstrukcję z kieliszkami do lodówki i poczekać, aż galaretka zastygnie.
  • 3. W tym czasie rozpuścić galaretkę poziomkową/truskawkową i zostawić do stężenia. Gdy galaretka będzie już tężejąca, ale jeszcze nie stężała, ubić śmietanę z cukrem pudrem (ilość cukru pudru wedle gustu, można go nawet pominąć, dosłodzi ją wtedy tylko galaretka). Do ubitej śmietany dodać tężejącą galaretkę i ponownie ubić.
  • 4. Kiedy dół naszego desery będzie stężały kieliszki wyjąć z konstrukcji i postawić normalnie. Uzupełnić częścią śmietanowo-galaretkową. Włożyć na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. Uff, już koniec i smacznego ;)

Komentarze

Podobne przepisy