Chlebek piwno - bananowy

0 (0 ocen)

Mój eksperyment kulinarny :) Bardzo smaczny :)

Składniki:

  • - 40 dag mąki razowej typ 2000
    - 100 g płatków owsianych ( byle nie błyskawicznych) + 2 łyżki do posypania chlebka
    - 2 duże przejrzałe banany
    - 300ml piwa imbirowego
    - 150 ml gęstego jogurtu typu greckiego
    - 4 łyżki miodu - ja użyłam spadziowego ale każdy inny byle naturalny też będzie dobry
    - 4 łyżki oleju
    - 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    - 2 łyżki oliwy lub innego oleju roślinnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Desery Piwa

Chlebek piwno - bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z płatkami owsianymi i sodą oczyszczoną, W drugim naczyniu łączymy rozgniecione banany z miodem, piwem, jogurtem i olejem. Wszystko dokładnie mieszamy - można posłużyć się mikserem. Łączymy mokre składniki z suchymi i dokładnie mieszamy do uzyskania gęstego ciasta. Wszystko wkładamy do formy dużej keksowej , wyłożonej folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C na ok 40min , potem szybko wyjmujemy polewamy chleb oliwą i posypujemy resztką płatków i z powrotem do piekarnika na 200C na ok. 25min. Ja mam termoobieg więc czas pieczenia może być ciut dłuższy. Chlebek ma twardą skórkę a w środku jest bardzo wilgotny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Piwo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować