CHLEBEK BANANOWY FIT

4.51 (182 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Już wcześniej robiłam chlebek bananowy z bardzo dobrym skutkiem, a raczej smacznym. Ale tym razem też przygotowałam chlebek bananowy, tyle, że w wersji FIT i muszę przyznać równie dobrej.Aby troszkę osłodzić, sam wierzch chlebka posmarowałam domową marmoladą morelową.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 3 bardzo dojrzałe banany
    1 łyżka nasion chia
    3 łyżki wrzątku
    1/2 łyżeczki cynamonu
    3 łyżki oleju kokosowego (roztopiony)
    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej/ migdałowej/ pełnoziarnistej
    2 łyżki marmolady morelowej/ zamiast marmolady można do ciasta dodać 2 łyżki cukru kokosowego, lub całkowicie pominąć tą opcję
Wystaw ocenę:

4.51 (182 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Desery

Chlebek bananowy fit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-117twjx 1. Zaczynamy od zrobienia substytutu jajka, czyli nasionka chia zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut, aby zrobiła się galaretka.
    Do większej miski dodajemy rozgniecione banany, galaretkowate nasionka chia, cynamon, olej kokosowy i mąkę.
    Delikatnie wszystko wymieszać i wylać masę do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy około 50 minut, ale na 10 minut przed końcem pieczenia, posmarować wierzch chlebka marmoladą morelową.
    Ciasto jest gotowe, gdy sprawdzając je patyczkiem, będzie on suchy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Nasiona chia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować