Chlebek na smalcu z prażoną cebulką i słonecznikiem

0 (0 ocen)

Zapraszam:)

Składniki:

  • 500 g mąki typ 650
    50 g smalcu
    1 łyżeczka soli
    2 łyżeczki cukru
    3 łyżki prażonej cebulki
    2 łyżki słonecznika
    4 g drożdży instant
    15 g drożdży świeżych
    250 ml letniej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebek na smalcu z prażoną cebulką i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • do maki dodać smalec 1. Do miski przesiać mąkę. Dodać sól oraz cukier i kawałki smalcu. Rozetrzeć wszystko w palcach. Dodać oba rodzaje drożdży i połączyć wszystko ze sobą.
  • dodać słonecznik i cebulke 2. Dodać cebulkę oraz słonecznik. Wymieszać. Stopniowo dodawać wodę i wyrabiać ciasto do momentu aż będzie dobrze odchodzić od ręki. Przełożyć do miski, posypać mąką i odłożyć do wyrośnięcia pod przykryciem.
  • 3. Gdy to nastąpi ponownie krótko wyrobić i przełożyć do keksówki. Zrobić dekoracyjne nacięcia i odłożyć do ponownego wyrośnięcia na około 30-35 minut. Następnie wstawić do nagrzanego do 200 st piekarnika i piec około 50-60 minut ( góra-dół). Wyją i ostudzić na kratce.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Smalec Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować