500 g mąki typ 650
50 g smalcu
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
3 łyżki prażonej cebulki
2 łyżki słonecznika
4 g drożdży instant
15 g drożdży świeżych
250 ml letniej wody
Chlebek na smalcu z prażoną cebulką i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiać mąkę. Dodać sól oraz cukier i kawałki smalcu. Rozetrzeć wszystko w palcach. Dodać oba rodzaje drożdży i połączyć wszystko ze sobą.
2.Dodać cebulkę oraz słonecznik. Wymieszać. Stopniowo dodawać wodę i wyrabiać ciasto do momentu aż będzie dobrze odchodzić od ręki. Przełożyć do miski, posypać mąką i odłożyć do wyrośnięcia pod przykryciem.
3.Gdy to nastąpi ponownie krótko wyrobić i przełożyć do keksówki. Zrobić dekoracyjne nacięcia i odłożyć do ponownego wyrośnięcia na około 30-35 minut. Następnie wstawić do nagrzanego do 200 st piekarnika i piec około 50-60 minut ( góra-dół). Wyją i ostudzić na kratce.
Smacznego!
Komentarze