Chlebek cebulowy - pszenno orkiszowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju. Cebula powinna być szklista, ale nie przypalona.
Odstawiamy do wystudzenia.
W połowie szklanki ciepłej wody rozpuszczamy drożdże i cukier. Odstawiamy na 10 minut. Potem łączymy z mąką, solą i resztą wody. Wyrabiamy ciasto - powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk.
Dodajemy cebulę i rozmaryn (najlepiej przetarty w moździerzu). Jeszcze raz wyrabiamy i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu.
Po tym czasie przekładamy do natłuszczonej formy keksowej. Wierzch chleba posypujemy mąką. Zostawiamy jeszcze na pół godziny.
Pieczemy w 200 stopniach 10 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 45 minut.
Po upieczeniu zostawiamy chleb do wystudzenia na kratce.
Komentarze