Chlebek cebulowy - pszenno orkiszowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Domowy mieszany chleb z chrupiącą skórką, smażoną cebulą i rozmarynem. Smakuje wyśmienicie z samym masłem!

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Cebula czerwona - 2szt
    Olej - 1 łyżka
    Mąka pszenna - 220g (+ do obsypania wierzchu chleba)
    Mąka orkiszowa - 80g
    Cukier - 1 łyżeczka
    Sól - 1 łyżeczka
    Drożdże świeże - 30g
    Woda - 200ml
    Rozmaryn suszony - 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebek cebulowy - pszenno orkiszowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chlebek cebulowy - pszenno orkiszowy 1. Cebule kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju. Cebula powinna być szklista, ale nie przypalona.
    Odstawiamy do wystudzenia.

    W połowie szklanki ciepłej wody rozpuszczamy drożdże i cukier. Odstawiamy na 10 minut. Potem łączymy z mąką, solą i resztą wody. Wyrabiamy ciasto - powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk.

    Dodajemy cebulę i rozmaryn (najlepiej przetarty w moździerzu). Jeszcze raz wyrabiamy i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu.

    Po tym czasie przekładamy do natłuszczonej formy keksowej. Wierzch chleba posypujemy mąką. Zostawiamy jeszcze na pół godziny.

    Pieczemy w 200 stopniach 10 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 45 minut.

    Po upieczeniu zostawiamy chleb do wystudzenia na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować