Chlebek cebulowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Przepyszny, chrupiący chlebek cebulowy idealny na rodzinne śniadanie.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej tortowej
    30 g świeżych drożdży
    270 ml ciepłej wody
    1 cebula
    3 łyżki cebuli prażonej
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżeczki soli
    olej do smażenia
    1 jajko
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebek cebulowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Cebulę pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć na złocisty kolor na niewielkiej ilości oleju. Odstawić do przestygnięcia.
    2. W naczyniu sporządzić rozczyn: odważyć drożdże, dodać cukier, 1 łyżkę maki pszennej tortowej i 50 ml ciepłej wody. Odstawić na 15 min do wyrośnięcia.
    3. W misce odważyć 600 g mąki pszennej tortowej, dodać sól, 220 ml ciepłej wody, podsmażoną cebulę, cebulę prażoną oraz rozczyn. Ciasto zagniatać przez kilka minut do otrzymania jednolitej, gładkiej kulki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45-60 minut.
    4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć na blaszkę i uformować je. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut. W tym czasie piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Przed pieczeniem chleb posmarować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem łyżki mleka.
    5. Chlebek piec ok. 25-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół) na złocisty kolor.
    Smacznego!

Porady

Wyśmienicie smakuje ze smalcem domowej roboty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować