Chlebek cebulowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Cebulę pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć na złocisty kolor na niewielkiej ilości oleju. Odstawić do przestygnięcia.
2. W naczyniu sporządzić rozczyn: odważyć drożdże, dodać cukier, 1 łyżkę maki pszennej tortowej i 50 ml ciepłej wody. Odstawić na 15 min do wyrośnięcia.
3. W misce odważyć 600 g mąki pszennej tortowej, dodać sól, 220 ml ciepłej wody, podsmażoną cebulę, cebulę prażoną oraz rozczyn. Ciasto zagniatać przez kilka minut do otrzymania jednolitej, gładkiej kulki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45-60 minut.
4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć na blaszkę i uformować je. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut. W tym czasie piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Przed pieczeniem chleb posmarować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem łyżki mleka.
5. Chlebek piec ok. 25-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół) na złocisty kolor.
Smacznego!
Komentarze