Chlebek bananowy z borówkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 5 osób

Uwielbiam bananowe wypieki! Dziś zapraszam na chlebek bananowy z borówkami! Do ciasta dodałam pełnoziarnistą mąkę i jogurt dzięki czemu chlebek jest puszysty i wilgotny. Taki bananowy chlebek możecie zabrać ze sobą na wycieczkę, do pracy lub dać dzieciom na drugie śniadanie lub podwieczorek. Polecam.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • Składniki:
    140 g mąki tortowej
    140 g mąki pełnoziarnistej
    ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
    ½ łyżeczki soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    200 g cukru
    1 łyżeczka mielonego cynamonu
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    85 g miękkiego masła
    60 g gęstego jogurtu naturalnego
    2 duże jajka
    3 duże dojrzałe banany + 1 do dekoracji
    110 g borówek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chleb Ciasta

Chlebek bananowy z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Foremkę keksówkę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.
    W jednej misce mieszamy obie mąki z solą, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i cukrem. Banany rozgniatamy widelcem. Masło ubijamy kilka minut, następnie dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy. Miksujemy aż masa będzie puszysta. Na koniec dodajemy jogurt i rozgniecione banany. Miksujemy aż składniki się połączą.

    Do suchych składników dodajemy mokre i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy borówki i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy. Na wierzch układamy całego banana przekrojonego wzdłuż na pół.
    Chlebek bananowy z borówkami wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 60-70 minut do tzw. suchego patyczka.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Borówki amerykańskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować