Chleb żytnio-pszenny z gruszką

0 (0 ocen)

Chleb ma chrupiącą skórkę i delikatny środek. Niewielka ilość zakwasu sprawia, że chleb nie jest kwaśny w smaku. Dodatek gruszki nie ma wpływu na smak chleba, przyspiesza fermentację zaczynu i dodaje wilgoci chlebowi.

Składniki:

  • Zaczyn:
    45 g zakwasu z mąki żytniej razowej
    100 g mąki żytniej typu 720
    100 g lekko ciepłej wody
    150 g startej na tarce, dojrzałej gruszki (ze skórką)

    Składniki ciasta właściwego:
    395 g zaczynu
    140 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    250 g maki żytniej typu 720
    85 g startej na tarce, dojrzałej gruszki
    130 g letniej wody
    1/2 łyżki octu jabłkowego
    2 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb żytnio-pszenny z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb żytnio-pszenny z gruszką 1. Przygotowanie zaczynu:
    W misce wymieszać składniki zaczynu. Miskę nakryć czystą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 10-12 godzin.

    Przygotowanie ciasta właściwego:
    Wodę, ocet jabłkowy i sól wymieszać dokładnie.
    Obie mąki dokładnie wymieszać i przesiać przez sito.
    Gruszkę zetrzeć na tarce i dodać do zaczynu.
    Wodę i mąkę dodawać stopniowo do zaczynu.
    Ciasto mieszać przez kilka minut do uzyskania jednolitej masy.
    Formę na chleb (26x12 cm) posmarować olejem i posypać otrębami.
    Przełożyć ciasto do foremki przy pomocy łyżki. Wygładzić powierzchnię ciasta przy pomocy łyżki zwilżonej w wodzie.
    Wierzch ciasta posypać mąką razową lub otrębami.
    Blaszkę z ciastem przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Po ok. 2 godzinach ciasto powinno lekko wyrosnąć, tak aby wypełniało blaszkę po brzegi.
    Nagrzać piekarnik do 230 stopni.
    Przed włożeniem ciasta do piekarnika, powierzchnię ciasta spryskać wodą oraz spryskać wnętrze piekarnika (robię to przy pomocy spryskiwacza do kwiatów).
    Piec chleb w 230 stopniach przez 15 minut.
    Następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze 35 minut.
    Po zakończeniu pieczenia wyjąć chleb z foremki, zawinąć w lekko wilgotną ściereczkę (moczę ściereczkę w wodzie i mocno odciskam, aby była lekko wilgotna) i pozostawić na kratce do studzenia ciasta do całkowitego wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować