Prosty chleb żytnio-pszenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Masło z miodem rozpuszczamy w rondelku i odkładamy do przestudzenia.
W dużej misce mieszamy mąki, sól,drożdże. Mieszamy, a następnie dodajemy roztopione masło z miodem i zalewamy letnią wodą. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto.
2.Formujemy kulę, przekładamy ją do koszyka do wyrastania lub układamy ją na blasze posypaną mąką, odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Po upływie godziny ciasto raz jeszcze krótko wyrabiamy i formujemy owalny bochenek.
3.Górę nacinamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200st.C lekko spryskując go wodą. Pieczemy ok 30 minut aż skórka będzie rumiana.
Smacznego !
Porady
Do chleba doskonale pasują zioła suszone i bakalie dla urozmaicenia
Komentarze