Zakwas żytni krok po kroku

4.5 (159 ocen)

Często piekę chleby na zakwasie żytnim, przygotowanie zakwasu jest bardzo proste tylko trzeba trochę czasu żeby go przygotować. Zakwas im starszy tym lepszy, ja swój mam już trzy lata i co tydzień piekę z niego chleb.

Składniki:

  • 250 gram mąki żytniej razowej typ.2000

    250 ml.letniej wody o temperaturze 40 stopni

    Dodatkowo:

    duże naczynie szklane

    drewniana łyżka

    gaza



Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Pieczeń Zakwas

Zakwas żytni krok po kroku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień 1.
    Zakwas najlepiej przyrządzić wieczorem. Do dużego szklanego naczynia wsypujemy 100 gram mąki i wlewamy 100 ml. letniej wody, mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin.
  • 2. Dzień 2.
    Zakwas mieszamy drewnianą łyżka i pozostawiamy na kolejne 12 godzin. Zakwas dokarmiamy, dodajemy 50 gram mąki i wlewamy 50 ml. Letniej wody, mieszamy drewniana łyżką, odstawiamy na 24 godziny pod przykryciem.
  • 3. Dzień 3-5.
    Czynność powtarzamy przez trzy kolejne dni.
  • 4. Dzień 6.
    Zakwas jest już gotowy, powinien mieć ładny owocowy zapach i pęcherzyki powietrza, możemy już zacząć piec z niego chleb.
  • 5. Przechowywanie zakwasu.
    Z aktywnego zakwasu odkładamy za każdym razem 3 łyżki zakwasu do nowego, czystego szklanego naczynia, przykrywamy gazą. Trzymamy go w lodówce nie dłużej niż 14 dni. Jeśli planujemy wypiek to wystarczy wieczorem dokarmić go mąką i letnią wodą (np. 100 g mąki żytniej i 100 ml wody). Dokarmiony zakwas trzymamy w ciepłym miejscu jak przy początkowych krokach. Następnego dnia jest gotowy do użycia, znów odkładamy 3 łyżki na kolejny raz i przed kolejnym pieczeniem znów dokarmiamy.

Porady

Zakwas w lodówce przechowujemy do dwóch tygodni,póżniej musimy go dokarmić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować