Zwykły chleb

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Chyba prościej się już nie da. No chyba, że chleb na sodzie....ale jeśli chodzi o chleb drożdżowy to prostszego przepisu nie ma. Można piec stale taki chlebek, albo traktować przepis jako bazę i modyfikować według własnego gustu. Polecam:))

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 600 g mąki typ 750

    40 g świeżych drożdży

    350 ml wody letniej

    10 g soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chleb

Zwykły chleb - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej misce wymieszać drożdże z 100 ml ciepłej wody. Gdy drożdże się rozpuszczą dodać 100 g i znów wymieszać. Przykryć i zostawić na 30-40 minut aby rozczyn wyrósł.
  • 2. Po tym czasie dodać resztę przewidzianej wody, mąki i sól. Wymieszać, a następnie wyrabiać ciasto. Powinno być elastyczne i dobrze odchodzić od dłoni. Zagniatając ręcznie trwa to około 10 minut.
  • 3. Przykryć miskę i odstawić do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny. Po tym czasie ponownie krótko zagnieść i uformować bochenek. Naciąć w kilku miejscach, obsypać z góry mąką i zostaw na kolejne 30-40 minut.
  • 4. W czasie gdy chleb rośnie rozgrzać porządnie blachę od piekarnika na najniższym poziomie sprzętu. Na innej blasze ułożyć chleb. Na dolną blachę wlać szklankę wody i szybko zamknąć piekarnik. Piec około 50 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować