Chleb na zakwasie z ziarnami pszenicy

4.5 (175 ocen)

Upiekłam ponad 100 różnych chlebów, ale pomysłów nadal pełna głowa! Pomysł na ten chleb zrodził się niespodziewanie w sklepie, gdy szperałam między mąkami, ziarnami i kaszami.

Składniki:


  • Zaczyn:
    50 g zakwasu żytniego
    100 g wody
    100 g mąki żytniej typ 2000
    Namaczane ziarno:
    100 g pszenicy
    Woda
    Ciasto właściwe:
    250 ml wody
    500 g mąki pszennej typ 650
    1,5 łyżeczki soli
    50 g słonecznika + do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Chleb na zakwasie z ziarnami pszenicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Pierwszego dnia wieczorem należy przygotować pszenicę: wsypać do rondelka, przepłukać, zalać wodą 1cm ponad powierzchnię ziaren, postawić na gaz i gotować 10 minut. zdjąć z ognia (wody nie odlewać) pozostawić do wystudzenia, przykryć szczelnie i odstawić do rana.

    Zaczyn: zmieszać składniki i odstawić przykryte folią do rana.

    Następnego dnia rano wsypać do misy robota mąkę i sól, dodać słonecznik, wodę wlać do zaczynu, wymieszać, wlać do misy, dodać namoczoną pszenicę. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na 4 godziny do wyrośnięcia.

    Po tym czasie ciasto przełożyć do formy o średnicy 23cm, wyrównać, posypać słonecznikiem. Przykryć ściereczką i odstawić na 2-2,5 godziny do wyrośnięcia.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 40 minut. Wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Pszenica Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować