Chleb z szynką, oliwkami i rodzynkami

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

czyli wenezuelski "Pan de jamón"

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ciepłe mleko: 0.75 szklanki
    - masło: 4 łyżki
    - cukier: 2 łyżki
    - sól: 1 łyżeczka
    - drożdże suszone: 7 gramów
    - letnia woda: 0.25 szklanki
    - mąka: 3.5 szklanki
    - rozkłócone jajko: 1 sztuka
    - rozpuszczone masło: 2 łyżki
    - szynka pokrojona w cienkie plasterki: 25 dekagramów
    - rodzynki: 0.5 szklanki
    - oliwki nadziewane papryką: 0.5 szklanki
    - żółtka: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Pieczeń

Chleb z szynką, oliwkami i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku wymieszać mleko, masło oraz cukier. Podgrzewać do momentu, aż masło się rozpuści. Zdjąć z ognia, odstawić, poczekać aż płyn będzie letni. W międzyczasie wymieszać wodę z drożdżami i odstawić na 5 - 10 minut żeby drożdże zaczęły pracować. Do miski wsypać 3 szklanki mąki. Zrobić wgłębienie i dodać miksturę z drożdży, miksturę z mleka oraz jajko. Przy pomocy drewnianej łyżki połączyć składniki w ciasto. Na posypaną resztą mąki stolnicę wyłożyć ciasto i wyrobić je rękami na elastyczną masę. Ciasto przełożyć do dużej, wysmarowanej olejem miski. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do podwojenia objętości, na ok. 1 i pół do 2 godzin. Rozgrzać piekarnik do temperatury 185 stopni. Ciasto wyłożyć na lekko posypaną mąką stolnicę. Przy pomocy pięści wycisnąć powietrze. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Ciasto posmarować 2 łyżkami rozpuszczonego masła. Wykładać równomiernie plasterki szynki, oliwki i rodzynki, zostawiając 2,5 cm margines. Zaczynając od dłuższego boku zwinąć ciasto w bochenek. Mocno ściągnąć szew i zawinąć go pod spód. Ciasto ułożyć szwem na dół na papierze do pieczenia. Lekko przykryć czystą ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na 30 - 45 minut. Żółtko ubić z łyżką wody. Posmarować nim cały bochenek. Piec 30 do 40 minut, aż chleb ładnie się zezłoci, a po uderzeniu wyda z siebie głuchy dźwięk. Ostudzić przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować