CHLEB Z ROZMARYNEM I OREGANO

4.5 (141 ocen)

  • 14 godz.

Moja przygoda z pieczeniem chleba wciąż trwa. Niemal codziennie uczę się czegoś nowego i dzięki temu, mogę dzielić się z Wami moimi doświadczeniami w tej dziedzinie. Polecam Wam najprostszy chleb na świecie. Do jego zrobienia potrzebna jest w zasadzie tylko łyżka i miska. Żadnego wyrabiania, ugniat

  • 14 godz.

Składniki:

  • - 4,5 szklanki mąki pszennej
    - 2 łyżeczki soli
    - ¾ łyżeczki drożdży instant
    - 2,5 szklanki wody
    - 2 łyżki oliwy
    - 2 gałązki posiekanego świeżego rozmarynu
    - 1 łyżeczka suszonego oregano

Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb z rozmarynem i oregano - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. W misce wymieszaj łyżką mąkę z drożdżami, solą, oliwą, ziołami (igiełki rozmarynu drobno posiekaj) i wodą. Masa ma być dość rzadka, niejednolita.
  • 2. 2. Przykryj wierzch miski folią spożywczą i odstaw na 12-18 godzin, ciasto sporo urośnie.
  • 3. 3. Do piekarnika włóż żeliwny garnek lub naczynie żaroodporne, całość nagrzej do 240 stopni C.
  • 4. 4. Ciasto przełóż na dokładnie obsypaną mąką lnianą ściereczkę, uformuj, a następnie przełóż do gorącego garnka żeliwnego. Piecz 30 minut pod przykrywką i kolejnych 15- bez.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować