Chleb z rozmarynem i czosnkiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

pyszny aromatyczny chlebuś, do tego masełko i nic więcej nie potrzeba...

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2,5 kubka mąki pszennej
    3/4 kubka ciepłej wody
    2 ząbki czosnku
    1 gałązka rozmarynu
    1 łyżeczka soli morskiej
    20 g drożdży
    1,5 łyżki oliwy z oliwek
    1/4 łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb z rozmarynem i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek i rozmaryn posiekać bardzo drobniutko.

    Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i cukrem. Odstawić pod przykryciem na 10 min. Po tym czasie dodać resztę składników i dobrze wyrobić ciasto. Odstawić na około 1 godzinę pod przykryciem do wyrośnięcia.

    Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyłożyć je na stolnicę.

    Podsypując mąką zrobić płaski prostokąt, następnie zwinąć w rulon i odstawić na około 30-45 min do lekkiego podrośnięcia.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 15 min, następnie zmniejszyć do 180 i piec jeszcze około 15 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować