Chleb z pieczonymi ziemniakami

0 (0 ocen)

Troszkę pracochłonny chlebek z ziemniakami. Przepis zaczerpnięty z bloga Moje Wypieki. Trochę go zmodyfikowałam. Jest puszysty w środku, i chrupiący z zewnątrz. Z tego przepisu otrzymacie 1 duży chleb. Serdecznie polecam!

Składniki:

  • Zaczyn:
    150g. mąki pszennej
    100ml. letniej wody
    1 łyżeczka soli
    1/8 łyżeczki suchych drożdży

    Ciasto:
    275g. mąki pszennej
    210ml. letniej wody
    1 łyżeczka soli
    7g. suchych drożdży
    150g. upieczonych lub ugotowanych ziemniaków rozgniecionych
    cały zaczyn
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb z pieczonymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zaczyn 1. Zaczyn: Wszystkie składniki dobrze wymieszać, przykryć miskę z zaczynem folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto 2. Ciasto: Wszystkie składniki oprócz zaczynu dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Dodać cały zaczyn i ponownie wyrobić do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia (w temperaturze pokojowej)
  • Uformowany chleb 3. Po tym czasie, ciasto krótko wyrobić, uformować w okrągły bochenek i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Naciąć ostrym nożem z góry.
  • Pieczenie chleba 4. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 230st.C około 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 190-200st.C i piec jeszcze około 15-20 minut.
  • Upieczony chleb 5. Wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować