Chleb z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrać i ugotować ziemniaki, a następnie ugnieść na puree (powinno go być od 170 do 226 g). Podgrzać mleko, a kiedy będzie gorące ściągnąć z ognia i połączyć z solą, cukrem, olejem i ziemniakami. Ostudzić całość (płyn powinien być ciepły, ale nie bardzo gorący!) i dodać drożdże. Zamieszać i dodać 2 szklanki mąki. Całość miksować ok. 4 minut, aby rozbić wszystkie grudki ziemniaków. Dodać resztę mąki i zagniatać, najlepiej za pomocą mieszadeł do ciasta drożdżowego (ręką byłoby trudno, ponieważ ciasto jest bardzo lepkie i luźne) - ja zagniatałam ok. 10 minut. Ciasto odłożyć do natłuszczonej miski, zakryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (ok. 2 godziny lub krócej). Wyrośnięte ciasto zagnieść kilka razy i podzielić na dwie części. Wyłożyć do natłuszczonych blaszek, wyrównać wierzch każdego chlebka, posmarować odrobiną oleju i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. Po tym czasie piec w 175 stopniach ok. 35 minut (do zarumienia skórki i ,,suchego patyczka").
Komentarze