Chleb z oliwkami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Chrupiąca skórka, duża zawartość oliwek i mamy pyszny chleb.

  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka razowa: 500 gramów
    - świeże drożdże: 30 gramów
    - ciepła woda: 1.5 szklanki
    - cukier: 1 łyżeczka
    - oliwa: 3 łyżki
    - oiwki bez pestek: 100 gramów
    - sól: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb z oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Drożdże rozprowadzamy w ciepłej wodzie, dodajemy cukier.
    Wlewamy je do mąki przesianej z solą, dodajemy 2 łyżki oliwy i wyrabiamy ciasto.

    Przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

    Oliwki siekamy, zostawiamy trochę na wierzch chleba.
    Dodajemy je do ciasta, zagniatamy aby oliwki równo się rozłożyły.

    Ciasto formujemy w płaską kulę, układamy na wierzchu pozostawione oliwki /lekko je dociskamy/. Smarujemy z wierzchu pozostałą łyżką oliwy.
    Wkładamy chleb do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 25-30 minut.
    Na dno piekarnika wstawiamy żaroodporną miskę z gorącą wodą.
    Podajemy ciepły.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka razowa Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować