Chleb z oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Drożdże rozprowadzamy w ciepłej wodzie, dodajemy cukier.
Wlewamy je do mąki przesianej z solą, dodajemy 2 łyżki oliwy i wyrabiamy ciasto.
Przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Oliwki siekamy, zostawiamy trochę na wierzch chleba.
Dodajemy je do ciasta, zagniatamy aby oliwki równo się rozłożyły.
Ciasto formujemy w płaską kulę, układamy na wierzchu pozostawione oliwki /lekko je dociskamy/. Smarujemy z wierzchu pozostałą łyżką oliwy.
Wkładamy chleb do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 25-30 minut.
Na dno piekarnika wstawiamy żaroodporną miskę z gorącą wodą.
Podajemy ciepły.
Smacznego!
Komentarze