Chleb z cukinią i czosnkiem

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszny, mięciutki środek z chrupiącą, twardą skórką... Doskonały, jako dodatek do zup-kremów... Idealnie smakuje jeszcze ciepły ze świeżym masłem...

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - cukinia (średniej wielkości, starte na tarce): 2 sztuki
    - czosnek: 4 ząbki
    - mąka pszenna: 350 gramów
    - drożdże suszone: 7 gramów
    - sól: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Pieczywo Pieczeń

Chleb z cukinią i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię solimy iodstawiamy na 20 minut, następnie bardzo dokładnie odciskamy sok.
    Na łyżce oliwy podsmażamy czosnek pokrojony w plasterki i dodajemy cukinię. Samżamy do momentu, kiedy cukinia zmięknie, studzimy i ponownie odciskamy sok.
  • 2. Mąkę mieszamy z drożdżami, solą, dolewamy 125 ml bardzo ciepłej wody oraz dodajemy cukinię z czosnkiem. Mieszamy dokładnie i wykładamy na blat wysypany mąką. Wygniatamy około 10 minut. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dosypujemy odrobinę mąki.
    Formujemy kulę, smarujemy olejem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około pół godziny).
  • 3. Nasepnie spryskujemy ciasto wodą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st.C na około 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Czosnek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować