Chleb z cukinią i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię solimy iodstawiamy na 20 minut, następnie bardzo dokładnie odciskamy sok.
Na łyżce oliwy podsmażamy czosnek pokrojony w plasterki i dodajemy cukinię. Samżamy do momentu, kiedy cukinia zmięknie, studzimy i ponownie odciskamy sok.
2.Mąkę mieszamy z drożdżami, solą, dolewamy 125 ml bardzo ciepłej wody oraz dodajemy cukinię z czosnkiem. Mieszamy dokładnie i wykładamy na blat wysypany mąką. Wygniatamy około 10 minut. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dosypujemy odrobinę mąki.
Formujemy kulę, smarujemy olejem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około pół godziny).
3.Nasepnie spryskujemy ciasto wodą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st.C na około 40 minut.
Komentarze