Chleb z ciemnym piwem i kminkiem

0 (0 ocen)

Żytni chleb na ciemnym piwie smakuje świetnie. Do tego smaczek kminku i ziarna.... nie ma nic lepszego na śniadanie :)

Składniki:


  • zaczyn:
    1 łyżka zakwasu żytniego
    100 g wody
    100 g mąki żytniej typ 720
    ciasto właściwe:
    350 ml ciemnego piwa
    500 g mąki żytniej typ 720
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka kminku
    2 łyżki pestek dyni
    2 łyżki siemienia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Piwa Pesto Zakwas

Chleb z ciemnym piwem i kminkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    zaczyn: zmieszać składniki i zostawić na całą noc do wyrośnięcia.

    Na drugi dzień do zaczynu wlać ciemne piwo (ogrzane do temperatury pokojowej), dodać sól i kminek.
    Następnie wsypać pestki dyni i siemię lniane.

    Wsypać mąkę żytnią i zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 3 godziny do wyrośnięcia.

    Po tym czasie przełożyć do keksówki (dł 30cm) i wyrównać. Oprószyć mąką i odstawić do wyrośnięcia na 3-3,5 godziny.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 50 minut. Wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Kminek Pestki Piwo Siemię lniane

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować