Pszenny chleb z piwem na zakwasie

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Pszenny chleb na zakwasie z dość nietypowym dodatkiem, bo niepasteryzowanym piwem. Bardzo smaczny, z miękkim i sprężystym miąższem.

  • 4 godz.

Składniki:

  • ZACZYN:
    niepasteryzowane piwo – 1 szklanka
    aktywny zakwas żytni – 30 g
    mąka pszenna typ 650 – 50 g

    CIASTO WŁAŚCIWE:
    cały zaczyn
    mąka pszenna typ 650 – 500 g
    woda – 250 ml
    sól – 1,5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Piwa Zakwas

Pszenny chleb z piwem na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piwo wlać do rondelka i podgrzać. Dodać mąkę, dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Następnie dodać zakwas, wymieszać, rondelek przykryć folią spożywczą i odstawić na 12 godzin.
  • 2. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić ciasto. Miskę z ciastem nakryć i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto dwukrotnie złożyć.
  • 3. Następnie przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami keksówki 8,5 x 36 cm. Odstawić do wyrośnięcia na około 3 godziny. Wstawić do nagrzanego do 240°C i naparowanego piekarnika. Piec 10 minut, następnie wypuścić parę, obniżyć temperaturę do 200°C i piec 35 minut.
    Upieczony chleb wyjąć z foremki i wystudzić na kratce kuchennej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Piwo

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować