Bardzo smaczny, długo świeży chleb na zakwasie z gotowanymi ziemniakami. Pasuje z wytrawnymi i słodkimi dodatkami, na śniadanie w domu i na kanapki do zabrania ze sobą.
3 godz.
Składniki:
FAZA I:
aktywny zakwas żytni – 80 g
mąka żytnia typ 720 – 100 g
woda – 100 ml
FAZA II:
mąka żytnia typ 720 – 100 g
mąka pszenna typ 750 – 300 g
letnia woda – 250 ml
ziemniaki ugotowane – 100 g
sól – 1 łyżeczka
oliwa – 2 łyżki
Chleb wiejski z ziemniakami na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować, ostudzić i przecisnąć przez praskę.
2.Wszystkie składniki z pierwszej fazy wymieszać i odstawić na 8 godzin.
3.Po tym czasie do miski wlać wodę, dodać całe ciasto z pierwszej fazy, ziemniaki, sól, oliwę i obie mąki. Dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4.Następnie ciasto odgazować /wystarczy przemieszać/ i przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami foremki 36x8,5 cm. Foremkę zakryć folią spożywczą i odstawić ciasto do ponownego wyrastania.
5.Wyrośnięte ciasto chlebowe naciąć ostrym nożem i wstawić do nagrzanego do 230°C piekarnika, na dno wrzucić pół szklanki kostek lodu i piec 10 minut. Następnie wypuścić parę, obniżyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze 30 minut.
Komentarze