Chleb wiejski z ziemniakami na zakwasie

4.46 (146 ocen)

  • 3 godz.

Bardzo smaczny, długo świeży chleb na zakwasie z gotowanymi ziemniakami. Pasuje z wytrawnymi i słodkimi dodatkami, na śniadanie w domu i na kanapki do zabrania ze sobą.

  • 3 godz.

Składniki:

  • FAZA I:
    aktywny zakwas żytni – 80 g
    mąka żytnia typ 720 – 100 g
    woda – 100 ml

    FAZA II:
    mąka żytnia typ 720 – 100 g
    mąka pszenna typ 750 – 300 g
    letnia woda – 250 ml
    ziemniaki ugotowane – 100 g
    sól – 1 łyżeczka
    oliwa – 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.46 (146 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Chleb wiejski z ziemniakami na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować, ostudzić i przecisnąć przez praskę.
  • 2. Wszystkie składniki z pierwszej fazy wymieszać i odstawić na 8 godzin.
  • 3. Po tym czasie do miski wlać wodę, dodać całe ciasto z pierwszej fazy, ziemniaki, sól, oliwę i obie mąki. Dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 4. Następnie ciasto odgazować /wystarczy przemieszać/ i przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami foremki 36x8,5 cm. Foremkę zakryć folią spożywczą i odstawić ciasto do ponownego wyrastania.
  • 5. Wyrośnięte ciasto chlebowe naciąć ostrym nożem i wstawić do nagrzanego do 230°C piekarnika, na dno wrzucić pół szklanki kostek lodu i piec 10 minut. Następnie wypuścić parę, obniżyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze 30 minut.
  • 6. Upieczony chleb wystudzić na kratce kuchennej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować