Polski chleb wiejski

4.5 (167 ocen)

Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Chleba. Postanowiłam z tej okazji upiec chleb. Mięsisty i wilgotny w środku a na zewnątrz gruba chrupiąca skórka.

Składniki:



  • Zaczyn (dzień wcześniej)
    30 g zakwasu żytniego klik
    175 g letniej wody
    175 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa
    Ciasto właściwe
    zaczyn
    325 g letniej wody
    500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 Młyn Kopytowa
    1 i 3/4 łyżeczki soli

Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Polski chleb wiejski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej składniki na zaczyn wymieszać w misce, przykryć folią i odłożyć na minimum 12 godzin. Do misy z miksera wlać letnią wodę, dodać cały zaczyn, sól, mąkę i miksować około 15 minut. Dużą miskę wysmarować olejem i przełożyć ciasto. Przykryć bawełnianym ręcznikiem i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 3 godziny. Po 1,5 godzinie ciasto przełożyć na stolnicę rozciągnąć i zwinąć na kopertę, przełożyć z powrotem do miski do ponownego wyrastania. Po tym czasie chleb przełożyć do koszyka chlebowego wysypanego mąką ( ja użyłam durszlaka wyłożonego ręcznikiem bawełnianym i obsypanym mąką). Pozostawić do ponownego wyrastania na około godzinę. Do piekarnika włożyć naczynie z szklanką wody i nagrzać piekarnik na 230 stopni. Włożyć na 5 minut naczynie żaroodporne, wyjąć wysypać mąką i przełożyć ciasto. Chleb przekroić, włożyć do piekarnika. Piec około 40 minut aż chleb będzie ładnie zrumieniony. Wyjąć i studzić na metalowej kratce. Z chleba miał być uformowany bochenek ale moje ciasto było rzadkie więc upiekłam go w naczyniu żaroodpornym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować