Nie chciałam czekać na zakwas,więc wykorzystałam czerstwy chleb ze sklepu,a efekt wyszedł super
Składniki:
pół czerstwego chleba zwykłego(ok 20-25 dag)
niepełna szklanka letniej wody
2 dag drożdży
łyżeczka cukru
płaska łyżeczka soli
45-50 dag mąki(dałam mieszaną: połowę pszennej 650,resztę po równo żytniej i pełnoziarnistej pszennej)
po garści otrąb pszennych i owsianych
po garści słonecznika i pestek dyni
2 łyżki oleju
Chleb ratowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Chleb pokroić na kromki i zalać letnią wodą, aby namókł ,drożdże wymieszać z cukrem ,odrobiną mąki i wody i odstawić do wyrośnięcia.
Nasiąknięty chleb zmiksować blenderem,do miski wsypać mąkę dodać chleb,drożdże,sól.Zamiesić ciasto,pod koniec dodać olej.(Jeśli ciasto wychodzi za gęste dolać jeszcze letniej wody).
Ja ciasto podzieliłam na dwie części,do jednej dodałam garść słonecznika,do drugiej pestki dyni i chwilę zagniotłam ,aby się wymieszało.Można dodać ziarna do całości.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objętość, należy je odpowietrzyć i przełożyć do foremek(u mnie dwie małe keksówki).
Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 50*C na 10-15 min.,gdy wyrośnie podkręcić temperaturę do 180*C i piec aż się zrumieni ok.40 min
Porady
Przed pieczeniem chleb smarujemy wodą i posypujemy ziarnami.
Komentarze