Chleb ratowany

0 (0 ocen)

Nie chciałam czekać na zakwas,więc wykorzystałam czerstwy chleb ze sklepu,a efekt wyszedł super

Składniki:

  • pół czerstwego chleba zwykłego(ok 20-25 dag)
    niepełna szklanka letniej wody
    2 dag drożdży
    łyżeczka cukru
    płaska łyżeczka soli
    45-50 dag mąki(dałam mieszaną: połowę pszennej 650,resztę po równo żytniej i pełnoziarnistej pszennej)
    po garści otrąb pszennych i owsianych
    po garści słonecznika i pestek dyni
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb ratowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chleb 1. Chleb pokroić na kromki i zalać letnią wodą, aby namókł ,drożdże wymieszać z cukrem ,odrobiną mąki i wody i odstawić do wyrośnięcia.
    Nasiąknięty chleb zmiksować blenderem,do miski wsypać mąkę dodać chleb,drożdże,sól.Zamiesić ciasto,pod koniec dodać olej.(Jeśli ciasto wychodzi za gęste dolać jeszcze letniej wody).
    Ja ciasto podzieliłam na dwie części,do jednej dodałam garść słonecznika,do drugiej pestki dyni i chwilę zagniotłam ,aby się wymieszało.Można dodać ziarna do całości.
    Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Gdy podwoi objętość, należy je odpowietrzyć i przełożyć do foremek(u mnie dwie małe keksówki).
    Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 50*C na 10-15 min.,gdy wyrośnie podkręcić temperaturę do 180*C i piec aż się zrumieni ok.40 min

Porady

Przed pieczeniem chleb smarujemy wodą i posypujemy ziarnami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.13 (327 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Chleb pieczony w garnku

4.83 (183 ocen)

chleb cebulowy

To może cię zainteresować