Chleb pytlowy na zakwasie

  • wyświetlono: 2487 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Zapach pieczonego w domu chleba jest obłędny. Najgorsze jest czekanie aż chleb wystygnie by móc go ukroić. Polecam pieczenie wieczorem by na rano mieć świeży i pachnący chlebek.

alaaa

Składniki


220 g zakwasu żytniego
100 g mąki żytniej typ 720
450 g mąki orkiszowej typ 500
350 g letniej wody
2 płaskie łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka suszonych drożdży
olej do wysmarowania formy
otręby żytnie do wysypania formy
ziarna sezamu do posypania

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Chleb pytlowy na zakwasie

  • 1. Formę wysmarować olejem i wysypać otrębami żytnimi. Do misy z miksera wkładamy wszystkie składniki na chleb i miksujemy na średnich obrotach około 7-8 minut. Ciasto przełożyć do formy i przykryć folią spożywczą wysmarowaną olejem. Odłożyć do wyrastania w ciepłe miejsce na około 1-1,5 h. Zdjąć folię, powierzchnię chleba zwilżyć wodą i posypać ziarnami sezamu. Do piekarnika włożyć naczynie żaroodporne z wodą, nagrzać do 240 stopni. Włożyć ciasto i piec przez 15 minut, później zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec kolejne 30 minut. Chleb po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na metalowej kratce najlepiej przez całą noc.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzudania_dla_urodychlebzakwas
 

Komentarze

Podobne przepisy

Chleb pełnoziarnisty na zakwasie

Dodane przez: PolskaGotuje

Chleb pełnoziarnisty na zakwasie.

Pyszny, zdrowy, domowy chlebek....

"Pierwszy chleb" na zakwasie

Dodane przez: benka

"Pierwszy chleb" na zakwasie

Przepis na chleb pieczony z "młodego"...

image-1d7gok0

Dodane przez: Alex M

Żytni chleb na zakwasie

Smaczny chlebek żytni na żytnim...

Chleb na zakwasie

Dodane przez: sammakko

Chleb na zakwasie

Mój pierwszy chleb upieczony na...

Chleb razowy na zakwasie

Dodane przez: Skotka

Chleb razowy na zakwasie

Pyszny, prawdziwy, razowy chleb...

chlebek

Dodane przez: Marcelina

Domowy chleb na zakwasie

Chrupiący , najlepszy na ciepło:)....