Chleb pytlowy na zakwasie

4.5 (199 ocen)

Zapach pieczonego w domu chleba jest obłędny. Najgorsze jest czekanie aż chleb wystygnie by móc go ukroić. Polecam pieczenie wieczorem by na rano mieć świeży i pachnący chlebek.

Składniki:


  • 220 g zakwasu żytniego
    100 g mąki żytniej typ 720
    450 g mąki orkiszowej typ 500
    350 g letniej wody
    2 płaskie łyżeczki soli
    1 płaska łyżeczka suszonych drożdży
    olej do wysmarowania formy
    otręby żytnie do wysypania formy
    ziarna sezamu do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Chleb pytlowy na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę wysmarować olejem i wysypać otrębami żytnimi. Do misy z miksera wkładamy wszystkie składniki na chleb i miksujemy na średnich obrotach około 7-8 minut. Ciasto przełożyć do formy i przykryć folią spożywczą wysmarowaną olejem. Odłożyć do wyrastania w ciepłe miejsce na około 1-1,5 h. Zdjąć folię, powierzchnię chleba zwilżyć wodą i posypać ziarnami sezamu. Do piekarnika włożyć naczynie żaroodporne z wodą, nagrzać do 240 stopni. Włożyć ciasto i piec przez 15 minut, później zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec kolejne 30 minut. Chleb po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na metalowej kratce najlepiej przez całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować