Chleb pszenno-żytni na podmłodzie z ostropestem

4.5 (160 ocen)

Przepyszny, chrupiący chlebem pszenno-żytni na zaczynie drożdżowym zwanym podmłodą. Z dodatkiem dobrego dla wątroby ostropestu

Składniki:

  • Podmłoda:
    12 g drożdży świeżych
    250 g wody
    250 g mąki żytniej typ 720
    Ciasto właściwe:
    70 g mleka
    20 g oliwy
    40 g ostropestu
    250 g mąki pszennej typ 750
    8 g soli

Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pszenno-żytni na podmłodzie z ostropestem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Podmłoda: drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę i wymieszać. Odstawić na 6-8 godzin.
    Po tym czasie dodać mleko i zamieszać.

    Ostropest zmielić w młynku (np. do kawy).
    Po tym czasie do misy robota wsypać mąkę, sól oraz zmielony ostropest.

    Dodać oliwę i cały zaczyn. Wyrobić jednolite ciasto, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie przełożyć do formy wyścielonej papierem i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

    Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec 15 minut, zmniejszyć do 200 i piec jeszcze 25 minut. Wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka pszenna Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować