Przepyszny, chrupiący chlebem pszenno-żytni na zaczynie drożdżowym zwanym podmłodą. Z dodatkiem dobrego dla wątroby ostropestu
Składniki:
Podmłoda:
12 g drożdży świeżych
250 g wody
250 g mąki żytniej typ 720
Ciasto właściwe:
70 g mleka
20 g oliwy
40 g ostropestu
250 g mąki pszennej typ 750
8 g soli
Chleb pszenno-żytni na podmłodzie z ostropestem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Podmłoda: drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę i wymieszać. Odstawić na 6-8 godzin.
Po tym czasie dodać mleko i zamieszać.
Ostropest zmielić w młynku (np. do kawy).
Po tym czasie do misy robota wsypać mąkę, sól oraz zmielony ostropest.
Dodać oliwę i cały zaczyn. Wyrobić jednolite ciasto, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie przełożyć do formy wyścielonej papierem i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec 15 minut, zmniejszyć do 200 i piec jeszcze 25 minut. Wystudzić na kratce
Komentarze