Sernik jaglany z truskawkami

0 (0 ocen)

Fantastyczny sernik na zimno z truskawkami, skórką cytrynową i przemyconą kaszą jaglaną. Nikt nie poznał, wszyscy wcinali :)

Składniki:


  • Spód:
    100 g herbatników
    30 g masła
    Masa:
    120 g kaszy jaglanej
    mleko
    500 g twarogu mielonego
    500 g truskawek
    4 czubate łyżeczki żelatyny
    100 g cukru
    1 łyżeczka skórki z cytryny
    Wierzch:
    1 galaretka truskawkowa

Sernik jaglany z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Spód:
    Herbatniki zmiksować w rozdrabniaczu, dodać roztopione masło, wymieszać, wsypać do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać, wstawić do lodówki.

    Masa:
    Kaszę jaglaną wypłukać pod bieżącą wodą, przelać dwukrotnie wrzątkiem. Zalać mlekiem i ugotować do miękkości.

    Do przestudzonej kaszy wrzucić truskawki, zmiksować blenderem.

    Dodać mielony ser i cukier, ponownie zmiksować. Dodać skórkę cytrynową i rozpuszczoną w połowie szklanki gorącego mleka żelatynę. Wymieszać dokładnie, wylać na schłodzony spód i odstawić do lodówki do stężenia.

    Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody, wystudzić, wylać delikatnie na gotowy sernik. Wstawić do lodówki do stężenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy