Chleb owsiankowy

0 (0 ocen)

Płatki owsiane pozytywnie działają na naszą cerę, są źródłem zdrowego błonnika (sprawiają, że długo czujemy się syci i utrzymujemy stałą wagę), są źródłem magnezu i bogactwa minerałów. Płatki owsiane najczęściej spotykamy w owsiance czy ciasteczkach. Proponuję wykorzystać je także do pieczeniachleba

Składniki:

  • (2 bochenki):
    • 150g drobnych płatków owsianych,
    • 450g wrzącej wody,
    • 30g masła,
    • 2 łyżeczki soli,
    • 1 i ½ łyżki miodu (30g),
    • 175ml mleka,
    • 500g mąki,
    • 15g świeżych drożdży,
    • POSYPKA:
    • 1 łyżka płatków owsianych,
    • 1 łyżka sezamu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb owsiankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb owsiankowy 1. Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe, ale nie gorące. Wkruszamy do niego drożdże, dodajemy szczyptę cukru oraz 4 łyżeczki mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
    W tym czasie płatki umieszczamy w misie miksera. Zalewamy je gorącą wodą, dodajemy masło, sól i miód. Mieszamy wszystkie składniki aż do połączenia i rozpuszczenia. Tak przygotowaną owsiankę odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Dodajemy do niej rozczyn drożdżowy, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i masę wyrabiamy mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Masa będzie bardzo klejąca więc najlepiej posłużyć się przy jej wyrabianiu właśnie mikserem. Masę wyrabiamy 20 minut. Następnie przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia (około 1h). Powinna podwoić swoją objętość.
  • Chleb owsiankowy 2. Stopniowo dodajemy mąkę i masę wyrabiamy mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Masa będzie bardzo klejąca więc najlepiej posłużyć się przy jej wyrabianiu właśnie mikserem. Masę wyrabiamy 20 minut. Następnie przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia (około 1h). Powinna podwoić swoją objętość.
  • Chleb owsiankowy 3. Dwie małe keksówki (o wymiarach 20x11cm) lub jedną długą wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto mieszamy, aby je odgazować i wykładamy do foremek. Wierzch chleba wyrównujemy wilgotną dłonią i posypujemy go 1 łyżką płatków owsianych i 1 łyżka sezamu. Chleb przykrywamy i odstawiamy do podrośnięcia na 20-30 minut. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Chleb pieczemy 50-60 minut. Chleb będzie gotowy, gdy będzie wydawał głuchy odgłos po stuknięciu w jego wierzch.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować