Chlebek na zakwasie, pachnący bazylią z chrupiącą skórką. Chleb pozostaje długo świeży.
Składniki:
230 g czynnego zakwasu żytniego (dzień wcześniej dokarmionego)
250 g mąki żytniej pełnoziarnistej
300 g mąki orkszowej typ 1050
50 g mąki z cieciorki
40 g otrąb owsianych
ok. 600 g wody przegotowanej schłodzonej lub mineralnej
1-2 łyżeczki soli
1 spora garść listków świeżej bazylii
2 łyżki słonecznika
forma keksowa o wym. 30x15 cm i wys. 10 cm
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do wysypania formy
Chleb orkiszowy na zakwasie z bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do misy przełóż zakwas, mąki, sól dolej wodę i zacznij wyrabiać. Ciasto musi mieć w miarę gęstą konsystencję, ale też nie za rzadką. Do ciasta dołóż resztę składników. Formę o wym. 30x15 cm i wys. 10 cm wysmaruj cienko masłem i posyp bułką tartą. Przełóż ciasto, powierzchnię wygładź ręką zanurzoną w wodzie. Formę przykryj bawełnianą ściereczką i zostaw do wyrastania. Wyrastanie trwa od 4 do 8 godzin. Jeśli ciasto podwoiło objętość ozancza, że jest gotowe do pieczenia.
2.Piekarnik nagrzej do 220 st. C, chleb piecz 25 minut, potem zmniejsz temp. do 200 st. C i dopiekaj ok. 25 minut. Chleb wyciągnij z formy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Komentarze