Chleb orkiszowy na zakwasie z bazylią

0 (0 ocen)

Chlebek na zakwasie, pachnący bazylią z chrupiącą skórką. Chleb pozostaje długo świeży.

Składniki:

  • 230 g czynnego zakwasu żytniego (dzień wcześniej dokarmionego)
    250 g mąki żytniej pełnoziarnistej
    300 g mąki orkszowej typ 1050
    50 g mąki z cieciorki
    40 g otrąb owsianych
    ok. 600 g wody przegotowanej schłodzonej lub mineralnej
    1-2 łyżeczki soli
    1 spora garść listków świeżej bazylii
    2 łyżki słonecznika

    forma keksowa o wym. 30x15 cm i wys. 10 cm
    masło do wysmarowania formy
    bułka tarta do wysypania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Chleb orkiszowy na zakwasie z bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do misy przełóż zakwas, mąki, sól dolej wodę i zacznij wyrabiać. Ciasto musi mieć w miarę gęstą konsystencję, ale też nie za rzadką. Do ciasta dołóż resztę składników. Formę o wym. 30x15 cm i wys. 10 cm wysmaruj cienko masłem i posyp bułką tartą. Przełóż ciasto, powierzchnię wygładź ręką zanurzoną w wodzie. Formę przykryj bawełnianą ściereczką i zostaw do wyrastania. Wyrastanie trwa od 4 do 8 godzin. Jeśli ciasto podwoiło objętość ozancza, że jest gotowe do pieczenia.
  • 2. Piekarnik nagrzej do 220 st. C, chleb piecz 25 minut, potem zmniejsz temp. do 200 st. C i dopiekaj ok. 25 minut. Chleb wyciągnij z formy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować