Chleb "na raz"

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszny chlebek na śniadanie, dosłownie na raz. Jest nieduży, chrupiący .. wystarczy masełko :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 700 g mąki pszennej chlebowej
    2 łyżeczki soli
    25 g miękkiego masła
    1 saszetka suchych drożdży (7 g)
    1 łyżeczka cukru
    150 ml ciepłego mleka
    300 ml ciepłej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb "na raz" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chleb po wyrośnięciu 1. W sporej misce wymieszać mąkę z solą, dodać masło.
    Następnie dosypać drożdże i cukier. Dodać mleko, wodę i wyrobić ciasto. Ciasto wyrabiać na oprószonej powierzchni, aż będzie gładkie i elastyczne, starając się nie dosypywać mąki. Pozostawić w misce( lub koszyczku wyłożonym lnianą ściereczką). Przykyć ściereczką, do dwukrotnego powiększenia objętości.
  • 2. Ciasto po urośnieciu uderzyć pięścią, lekko wyrobić, uformować owalny bochenek, wyłożyć na blachę oprószoną mąką. Przykryć ponownie, pozostawić na 30 minut, lub dłużej do podwojenia objętości i napuszenia.

    Używając ostrego noża naciąć chleb kilkakrotnie, oprószyć mąką.
  • zaraz po wyjęciu z piekarnika 3. Piekarnik rozgrzać do 230ºC i piec bochenek przez 10 minut. Następnie zredukować temperaturę do 200ºC i piec kolejne 20 - 25 minut. Gotowy chleb powinien być wyrośnięty, brązowy i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu.

    Studzić na kratce.

Porady

Najlepsza jest mąka pszenna z pełnego przemiału. Ja takiej użyłam. Ponieważ chleb jest na drożdżach najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu. Jest mały więc sprawdzi się na rodzinnej kolacji lub śniadaniu. Na drugi dzień jest dobry ale nie tak pyszny jak świeżutki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować