Pomarańczowy mazurek

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wielkanoc już blisko, warto pomyśleć co podamy na świąteczny stół. Ja proponuję wielkiej pyszności mazurek z prawdziwymi pomarańczami. Lekko gorzki, słodki, pachnący. Genialny

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    150 g masła - miękkiego
    60 g cukru pudru
    150 g mąki pszennej
    75 g mąki ziemniaczanej

    foremka 33x26

    dżem pomarańczowy:
    5 pomarańczy
    1,5 szklanki cukru
    1 cytryna
    0,5 szklanki wody

    parę migdałów do dekoracji
    biała czekolada

Pomarańczowy mazurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mikserem ucieramy masło z cukrem.
    Następnie dodajemy mąki. Ugnieść ciasto rękami bądź mnikserem.
    Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok 15 min.

    Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
    Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować i wyłożyć nim dno blaszk, którą wykładamy papierem do pieczeniai.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 min.

    Po wyjęciu ostudzić i delikatnie z papierem do pieczenia wyjąć z blaszki. Następnie powoli wysunąć papier spod ciasta.
  • 2. Pomarańcze i cytrynę szorujemy pod bieżącą gorącą wodą.
    Następnie ścieramy na tarce z dużmy iczkami.
    Tak, tak razem ze skórką.

    Wkładamy utarte pomarańcze i cytrynę do garnka o grubym dnie, dodajemy cukier i wodę i smażymy jak dżem.
    pilnujemy żeby się nie spalił ;)

    Jeszcze lekko ciepły wykładamy na wystudzone ciasto
  • ozdobiony mazurek 3. Na koniec zdobienie.

    czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
    Następnie polewamy nią ciasto.
    Na wierzchu układamy dowolny wzór z migdałów i np żurawiny.

    Smacznego!

Porady

Mazurek najlepszy jest na drugi dzień, więc warto poczekać i rozkoszowac się nim dopiero na wielkanocnym śniadaniu :) Zamiast czekolady można użyć zwykłego lukru z dodatkiem soku z cytryny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy