Chleb Dyniowy łyżką mieszany

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Prosty w przygotowaniu bo łyżką mieszany, pyszny i zachwycający swą barwą.

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • forma keksowa 25 x 11,5 x 7 cm

    300 g mąki pszennej
    200 g mąki żytniej razowej typ 2000
    500 - 550 ml ciepłej wody
    25 g świeżych drożdży tj 1/4 kostki 100 g
    1/2 szklanki płatków owsianych
    garść nasion dyni
    1 łyżka cukru
    1 płaska łyżeczka soli
    1/2 szklanki utartej na małych oczkach dyni piżmowej
    1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy

    1 łyżka ulubionych nasion do posypania
    1 łyżka wody do posmarowania chleba
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Pesto

Chleb dyniowy łyżką mieszany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb Dyniowy łyżką mieszany 1. Drożdże rozpuścić w ciepłej ale NIE GORĄCEJ wodzie. Mąkę wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami razem. Do sypkich składników przelewamy wodę z rozpuszczonymi drożdżami i wyrabiamy ciasto - mieszamy łyżką jakieś 5 - 8 min. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 30 min. w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy ciasto do formy keksowej wcześniej posmarowanej masłem i oprószonej mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy wodą i posypujemy ulubionymi nasionami. Wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika do 220 stopni i pieczemy 50 - 60 min. Upieczony rumiany chlebuś wyciągamy z foremki i zostawiamy na kratce by mógł ostygnąć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Kurkuma Pestki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować