300 g mąki pszennej
200 g mąki żytniej razowej typ 2000
500 - 550 ml ciepłej wody
25 g świeżych drożdży tj 1/4 kostki 100 g
1/2 szklanki płatków owsianych
garść nasion dyni
1 łyżka cukru
1 płaska łyżeczka soli
1/2 szklanki utartej na małych oczkach dyni piżmowej
1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy
1 łyżka ulubionych nasion do posypania
1 łyżka wody do posmarowania chleba
Sposób przygotowania przepisu:
Chleb Dyniowy łyżką mieszany
1.
Drożdże rozpuścić w ciepłej ale NIE GORĄCEJ wodzie. Mąkę wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami razem. Do sypkich składników przelewamy wodę z rozpuszczonymi drożdżami i wyrabiamy ciasto - mieszamy łyżką jakieś 5 - 8 min. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 30 min. w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy ciasto do formy keksowej wcześniej posmarowanej masłem i oprószonej mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy wodą i posypujemy ulubionymi nasionami. Wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika do 220 stopni i pieczemy 50 - 60 min. Upieczony rumiany chlebuś wyciągamy z foremki i zostawiamy na kratce by mógł ostygnąć.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze