Chleb dyniowy

4.5 (141 ocen)

Zawsze piekłam chleb na zakwasie, tym razem na drożdżach i z dodatkiem dyni. Chlebek jest pyszny.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    80 g dyni Hokkaido
    30 g drożdży
    155 ml wody
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka oleju
    forma 9 X 27
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dynia 1. Obraną dynię ugotować w małej ilości wody i gorącą rozgnieść widelcem.
  • Drożdże 2. Drożdże posypać cukrem i wymieszać do rozpuszczenia.
  • Ciasto 3. Do miski włożyć dobrze roztartą dynię, wodę, drożdże, sól i olej. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić na 30 minut.
  • Ciasto 4. Wyrośnięte ciasto odgazować.
  • Chlebek 5. Umieścić w natłuszczonej formie, przykryć ściereczką i poczekać ok. 30 minut aż urośnie. Piec 40 min. w temp. 190*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować