Prosty chleb dyniowy

4.49 (186 ocen)

  • 3 min

Przepyszny , miękki chleb . Każdy upiecze go z łatwością. Serdecznie polecam w wersji podstawowej i mieszanej.

  • 3 min

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
    lub jeśli chleb ma być mieszany:
    150 g maki pszennej razowej
    100 gram mąki żytniej
    200 gram mąki pszennej

    220 g puree z dyni
    200 ml letniej wody
    7 gram suszonych drożdży
    łyżeczka soli
    łyżeczka cukru
    kilka listków świeżej szałwii
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Prosty chleb dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Puree z dyni : dynię kroimy na ćwiartki i pieczemy w 190 stopniach przez ok. 25-30 minut. sprawdzamy widelcem czy jest już miękka .
    Po tym czasie obieramy ze skórki i miksujemy blenderem na gładką masę.
  • 2. Mąkę przesiewamy, mieszamy z drożdżami, cukrem i solą.
    Do suchych składników dodajemy puree z dyni i mieszamy przez minutę.
    Następnie stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez kilka minut mikserem lub ręcznie. Pod koniec dorzucamy posiekane drobno listki szałwii.
    Misę przykrywamy ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu na półtorej godziny.
  • 3. Po podwojeniu objętości ciasta, oprószamy je mąką, a także swoje dłonie.
    Wyciągamy ciasto na blat i zagniatamy przez minutę, po to by uformować zgrabny, podłużny bochenek.
    Przekładamy go do keksówki wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką i stawiamy w cieple na pół godziny.
  • 4. Bochenek nacinamy ostrym nożem po skosie w 3 lub 4 miejscach, co 2 cm .
    Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 220 stopniach przez 25 minut,
    a następnie zmniejszamy do 200 i dopiekamy 10 minut.
    Wyciągamy z piekarnika i studzimy na kuchennej kratce.

Porady

Szałwię można dodać lub nie , według własnego uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować