Prosty chleb dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Puree z dyni : dynię kroimy na ćwiartki i pieczemy w 190 stopniach przez ok. 25-30 minut. sprawdzamy widelcem czy jest już miękka .
Po tym czasie obieramy ze skórki i miksujemy blenderem na gładką masę.
2.Mąkę przesiewamy, mieszamy z drożdżami, cukrem i solą.
Do suchych składników dodajemy puree z dyni i mieszamy przez minutę.
Następnie stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez kilka minut mikserem lub ręcznie. Pod koniec dorzucamy posiekane drobno listki szałwii.
Misę przykrywamy ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu na półtorej godziny.
3.Po podwojeniu objętości ciasta, oprószamy je mąką, a także swoje dłonie.
Wyciągamy ciasto na blat i zagniatamy przez minutę, po to by uformować zgrabny, podłużny bochenek.
Przekładamy go do keksówki wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką i stawiamy w cieple na pół godziny.
4.Bochenek nacinamy ostrym nożem po skosie w 3 lub 4 miejscach, co 2 cm .
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 220 stopniach przez 25 minut,
a następnie zmniejszamy do 200 i dopiekamy 10 minut.
Wyciągamy z piekarnika i studzimy na kuchennej kratce.
Porady
Szałwię można dodać lub nie , według własnego uznania.
Komentarze