Chleb bułgarski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać z łyżką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka. Odstawić do wyrośnięcia na ok.10 min. Jajka roztrzepać, dodać sól, mleko, cukier, olej. Powoli wsypywać mąkę, sok z cytryny i wyrośnięte drożdże. Wymieszać wszystkie składniki. Ciasto wyrobić. Powinno odchodzić od rąk.
Wyrobione ciasto uformować w kulę i przykryć ściereczką. Pozostawić w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość. Przełożyć ciasto ostrożnie na blat, pokroić na 16 części (najpierw na 4 części, a potem każdą z nich znów na 4). Każdy kawałek ciasta rozwałkować cienko, posmarować rozpuszczonym masłem, odłożyć na bok. Rozwałkować kolejny kawałek i przykryć nim ten posmarowany masłem. Tak samo postąpić z kolejnymi dwoma kawałkami. Zwinąć w roladę. Każdą roladę pokroić na trójkąty. Ułożyć w okrągłej, tłuszczonej tortownicy. Posmarować rozmąconym żółtkiem i posypać sezamem. Odstawić na 0,5 godziny w cieple miejsce, aby ciasto podrosło. Piec pod przykryciem w temp. 200st. ok.20 min. Zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec kolejne 10 min.
Komentarze