Chleb bułgarski

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Chleb bułgarski

  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • - mąka (dodatkowo ok. 2 czubate łyżki do podsypywania): 0.5 kilograma
    - świeże drożdże: 20 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - żółtko do posmarowania: 1 sztuka
    - masło: 70 gramów
    - letnie mleko: 250 mililitrów
    - sok z cytryny: 1.5 łyżki
    - oliwa: 1.5 łyżki
    - cukier: 1.5 łyżki
    - sól: 1 łyżeczka
    - sezam: 5 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Pieczeń

Chleb bułgarski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z łyżką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka. Odstawić do wyrośnięcia na ok.10 min. Jajka roztrzepać, dodać sól, mleko, cukier, olej. Powoli wsypywać mąkę, sok z cytryny i wyrośnięte drożdże. Wymieszać wszystkie składniki. Ciasto wyrobić. Powinno odchodzić od rąk.
    Wyrobione ciasto uformować w kulę i przykryć ściereczką. Pozostawić w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość. Przełożyć ciasto ostrożnie na blat, pokroić na 16 części (najpierw na 4 części, a potem każdą z nich znów na 4). Każdy kawałek ciasta rozwałkować cienko, posmarować rozpuszczonym masłem, odłożyć na bok. Rozwałkować kolejny kawałek i przykryć nim ten posmarowany masłem. Tak samo postąpić z kolejnymi dwoma kawałkami. Zwinąć w roladę. Każdą roladę pokroić na trójkąty. Ułożyć w okrągłej, tłuszczonej tortownicy. Posmarować rozmąconym żółtkiem i posypać sezamem. Odstawić na 0,5 godziny w cieple miejsce, aby ciasto podrosło. Piec pod przykryciem w temp. 200st. ok.20 min. Zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec kolejne 10 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Piknik Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować