Bułgarski chlebek

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Niezwykle puszysty, maślany i mięciutki. W smaku przypomina troszkę chałkę, ale nie jest tak słodki. Idealny na śniadanie do kawy. Polecam! (sposób zwijania chlebka podpatrzyłam na blogu Moje Wypieki)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    335 g. mąki pszennej
    15 g. świeżych drożdży
    1 duże jajko w temperaturze pokojowej
    2 łyżki cukru
    szczypta soli
    1 łyżka soku z cytryny w temperaturze pokojowej
    ¾ szkl. mleka w temperaturze pokojowej
    2 łyżki oleju słonecznikowego w temperaturze pokojowej

    Dodatkowo:
    60- 80 g. rozpuszczonego i przestudzonego masła
    kilka łyżek sezamu do posypania chlebka
    1 żółtka roztrzepane do wysmarowania chlebka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Desery

Bułgarski chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wyrobione ciasto 1. 1. Rozczyn: Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego mleka ze szczyptą cukru i mąki, dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut w ciepłe miejsce.

    Ciasto: Mąkę przesiać, dodać do niej sól, cukier i dobrze wymieszać. Wbić jajko oraz wlać rozczyn. Całość zacząć wyrabiać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Wlewać stopniowo olej, mleko i sok, cały czas miksując. Wyrabiać do uzyskania jednolitego ciasta. Uformować z niego kulę, włożyć do czystej, oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką.
  • Wyrośnięte ciasto 2. Pozostawić na 1,5 godziny w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
  • Podzielenie ciasta na 4 części. 3. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić rękami, a następnie podzielić na 4 równe części.
  • Ciasto podzielone na 16 kawałków. 4. Każdą część jeszcze na 4. Ma być 16 równych kawałków.
  • Rozwałkowane części 5. Każdą część rozwałkować na okrągły kształt.
  • Posmarowane masłem części ciasta. 6. Posmarować je rozpuszczonym i ostudzonym masłem.
  • Nałożone na siebie części ciasta. 7. 4 placki nałożyć na siebie.
  • Zwinięte w roladę części ciasta. 8. A następnie zwinąć w roladę
  • Rolada pokrojona na trójkąty. 9. Pokroić ją na trójkąty.
  • Kuleczki z końców rolady. 10. A z końców zrobić kuleczki. Tak samo postąpić z pozostałymi 12 plackami ( ma być 8 małych kuleczek i 16 trójkącików). 4. Tortownicę o średnicy 26 cm. Wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
  • Uformowany chlebek. 11. Wszystkie trójkąciki ułożyć w formie ostrymi końcami do środka. W środek wepchnąć kuleczki. Chlebek przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Chlebek posmarowany żółtkiem i sezamem. 12. Po tym czasie posmarować chlebek żółtkiem i posypać sezamem.
  • Pieczenie bułgarskiego chlebka. 13. Piec w 180st.C około 30 minut do zarumienienia
  • Upieczony chlebek bułgarski 14. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Smacznego!

Porady

1. Jeśli chcesz przygotować chlebek na śniadanie, wystarczy, że wieczorek wyrobisz ciasto i włożysz do lodówki na całą noc. Ciasto będzie powoli rosnąć. Gdy rano wstaniesz uformuj chlebek według wskazówek w opisie, odstaw do wyrośnięcia i upiec. Zaoszczędzisz tym samym trochę porannego czasu ;) 2. Polecam piec chlebek pierwsze 10 minut przykryty folią spożywczą, ponieważ wierzch może się za szybko spiec. Po 10 minutach zdjąć folię i piec normalnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Masło Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować