Słonecznik-bułgarski chlebek

0 (0 ocen)

  • 6 godz.

Przepyszne ciasto drożdżowe,mogłabym go jeść na okrągło.Jest pracochłonne,ale smak zrekompensuje wszystkie trudy,a jak pięknie się rozwarstwia,pycha...POLECAM !

  • 6 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI (na 2 tortownice o średnicy 30 cm):

    1 kg mąki plus 2 szklanki do wyrabiania
    3 duże jajka
    2 łyżki soku cytrynowego
    3 łyżki oleju słonecznikowego
    8 łyżek cukru
    1 łyżeczka soli
    40 g świeżych drożdży
    2 szklanki letniego mleka

    Posypka orzechowa:
    3/4 szklanki startych orzechów
    2/3 szklanki cukru
    125 g masła roztopionego


    1 żółtko do posmarowania
    słonecznik (łuskany) , sezam lub mak do posypania



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery

Słonecznik-bułgarski chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WYKONANIE:

    Do około 1/3 szklanki letniego mleka dać drożdże, 1 łyżki mąki, 1 łyżki cukru i odstawić do wyrośnięcia. Roztrzepać jajka, dodać sól, mleko, cukier, olej. Powoli wsypywać mąkę, sok z cytryny oraz wyrośnięte drożdże. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Wyłożyć ciasto na stół i wyrabiać, podsypując dodatkowo mąką w razie potrzeby. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od rąk. Wyrobione ciasto uformować w kule, włożyć do miski, przykryć ręcznikiem lnianym. Pozostawić w ciepłym miejscu na ok. godzinę, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery części.
  • 2. Każdą część znowu podzielić na cztery. W ten sposób powstanie 16 kawałków. Rozwałkować 4 kawałki na cienkie (grubości jak naleśniki) placki, wielkości talerza, podsypując mąką, by się nie kleiły do stołu.
    Jeden placek posmarować rozpuszczonym i ostudzonym lekko masłem i posypać skórką z cytryny i odrobinę cukru.Druga opcja to zamiast skórki, posypać orzechową posypką.
    Przykryć następnym plackiem i znowu posmarować masłem.
    Tak samo postąpić z kolejnymi dwoma kawałkami. W sumie powinno być złożone 4 placki ciasta. Zwinąć nałożone na siebie placki w rulon.
  • 3. Tak samo postępować z pozostałymi kawałkami ciasta. W sumie z wszystkich kawałków ciasta wyjdzie 4 rulony. Każdy rulon pokroić w trójkąciki. Z końcówek ruloników zrobić małe kulki. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i układać trójkąciki, ostrą częścią do środka. Małe kulki ułożyć w samym środku.
  • 4. Zostawić do wyrośnięcia na około 30 – 40 minut. Następnie posmarować żółtkiem i posypać słonecznikiem lub sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200°C i piec około około 30 – 40 minut. 20 minut piec przykryte papierem do pieczenia, następnie zdjąć przykrycie, by się delikatnie zrumieniło.
  • 5. Drugą tortownicę z wyłożonym ciastem dałam do worka foliowego i wstawiłam do lodówki. Na drugi dzień upiekłam i znowu delektowałam się ciastem.

Porady

Ciasto można wyrobić hakiem do ciasta drożdżowego. Ostatnio z drugiej połowy ciasta zrobiłam makowiec.Kupiłam gotową masę makową ,zawinęłam i wyszła pyszna rolada makowa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mak Masło Orzechy Słonecznik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować