Bułgarski kartofel

5 (197 ocen)

  • 15 min

Podobne podobne kartofelki można spotkać w Bułgarii w każdej budce z przekąskami.

  • 15 min

Składniki:

  • Ziemniaki- równej wielkości -4 sztuki
    cebula mała -1 sztuka
    czosnek-1 ząbek
    starty żółty ser -3 łyżki
    majonez - 1 łyżeczka
    kwaśna śmietana 18% - 1 łyżeczka
    bazylia świeża (listki) - 6 sztuk
    sól - 1 szczypta
    pieprz - 1 szczypta
    sezam - 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Ser

Bułgarski kartofel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułgarski kartofel 1. Weź duże ziemniaki i ugotuj je w mundurkach. Przestudź. Przetnij na pół i wydrąż tworząc owalne foremki. Trzeba to robić delikatnie, bo ziemniaka łatwo uszkodzić. Ja robiłam to kulką do lodów. Na patelni przesmaż cebulę z czosnkiem. Miąższ z ziemniaków, zostały po wydrążeniu, ugnieć widelcem. Dodaj do cebuli. Przypraw wszystko solą, pieprzem i ziołami. Smaż chwilę mieszając, aż uzyskasz jednolitą masę. Dodaj 1 łyżkę majonezu i śmietany i wymieszaj jeszcze raz. Wypełnij nią wydrążone kartofle. Posyp startym serem i sezamem. Zapiecz aż do zrumienienia wierzchu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować