Przepis na chleb dostałam kiedyś od znajomego. Jest to stara rodzinna receptura.

Składniki:

  • Składniki na zaczyn drożdżowy:

    250 mąki pszennej
    20g świeżych drożdży
    1/2 łyżeczki cukru
    450ml ciepłej wody

    Składniki suche:
    450g mąki pszennej
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    15g miękkiego masła

Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski włożyć składniki na zaczyn. Wymieszać, przykryć i odstawić
    na 15 minut w ciepłe miejsce.
  • 2. Suche składniki wymieszać razem. Dodać do wyrośniętego zaczynu.
    Wyrabiać ciasto przez ok. 5 minut. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1/2 godziny.
  • 3. Wyrośnięte ciasto uderzyć kilka razy ręką żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Uformować bochenek lub włożyć do foremki keksowej(zająć tylko 1/2 wysokości) Odstawić aż ciasto podwoi swoją objętość.
    Piec w nagrzanym do 230 stopni piekarniku ok. 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować