Chleb 100% żytni na zakwasie

0 (0 ocen)

Aby wyczarować ten wspaniały chleb potrzebne są tylko trzy składniki , czas i trochę cierpliwości.

Składniki:

  • ZACZYN:
    100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
    50 g mąki żytniej typ 720
    100 g aktywnego zakwasu z mąki żytniej pełnoziarnistej (kilka godzin po dokarmieniu)
    200 ml letniej wody
    CIASTO WŁAŚCIWE:
    cały zaczyn
    400 g mąki żytniej typ 720
    2 łyżeczki soli
    około 300 ml letniej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Chleb 100% żytni na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki zaczynu umieścić w plastikowej misce, wymieszać drewnianą łyżką, dość szczelnie przykryć torebką foliową i odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin. Zaczyn powinien nieco urosnąć i mocno bąbelkować.
  • 2. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, lub posmarować olejem i obsypać otrębami.
    W drugiej misce wymieszać mąkę z solą, dodać wyrośnięty zaczyn i mieszając drewnianą łyżką, dolewać stopniowo letnią wodę. Mieszać tylko do połączenia składników, nie wyrabiać. Ciasto powinno być dość gęste, na tyle aby ciężko odklejało się od łyżki.
  • 3. Przełożyć je do przygotowanej foremki, wyrównać powierzchnię,przykryć torebką foliową (tą, która już przydała się nam do okrycia zaczynu) i odstawić na ok. 1-2 godziny.
    Przez ten czas nie ruszać foremki, nie przesuwać jej. Po godzinie wyrastania delikatnie zajrzeć czy już wypełniło foremką, jeśli nie, zostawić jeszcze na pół godziny. Nie można pozwolić ciastu wyrastać za długo, ponieważ może wówczas opaść podczas pieczenia.
  • 4. Piekarnik rozgrzać do 210 stopni (190 stopni z termo obiegiem).
    Keksówkę odkryć, delikatnie przenieść do gorącego piekarnika.
    Piec 60 minut.
    Chleb pozostawić na kilka minut w foremce, a następnie wyjąć go z niej i wystudzić na kratce kuchennej.

Porady

Pod żadnym pozorem nie kroić dopóki całkowicie nie wystygnie. Ja piekę go wieczorem, zostawiam na noc na kratce, i dopiero wcześnie rano zawijam w torbę foliową. O ile nie zostanie szybko zjedzony, zachowa świeżość przez kilka dni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Mąka żytnia Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować