Chapati,chlebek indyjski

4.49 (172 ocen)

Kuchnia orientalna, w tym indyjska słynie z chlebków typu flatbread

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
    1/2 szklanka ciepłej wody
    szczypta soli
    odrobina oliwy
    mąka do obtoczenia
Wystaw ocenę:

4.49 (172 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chapati,chlebek indyjski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesyp do miski,mieszając stopniowo dodawaj wodę i sól. (Na początku dodaj jej troszkę więcej).Wyrób gładkie ciasto.
    Wyrobione posmaruj oliwą i przykryj folią spożywczą, odstaw na ok 20 minut,
  • 2. Po upływie tego czasu ciasto podziel na niewielkie kuleczki i każdą obtocz w mącę, rozwałkuj na cienki placek. (wałkujemy tylko z jednej strony,nie przewracamy ciasta).
    Placki smaż na rozgrzanej patelni,na średnim ogniu z obu stron.
    Gdy mamy gotowy placek,zdejmujemy patelnię z ognia i na gazie kładziemy nasz placuszek.
    Chlebek powinien urosnąć,coś jak 'poduszeczka'. Podsmażamy go tak przez chwilę z obu stron i zdejmujemy z ognia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować