Ciasto chałwowe z bezami

4.4 (174 ocen)

Dla smakoszy chałwy wprost idealne!

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szkl. cukru
    1 szkl. mąki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    0,5 szkl oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa chałwowa:
    0,5l mleka
    2 budynie waniliowe
    2 łyżki cukru
    250g margaryny
    50g masła
    20 dag chałwy
    100g gorzkiej czekolady
    15 dag małych bez
    0k 150ml mleka
Wystaw ocenę:

4.4 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto chałwowe z bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie biszkoptu:

    Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem – wymieszać łyżką. Piec w formie 25x40cm wysmarowanej
    tłuszczem w temp. 190C ok. 30 min. Zimny przekroić na 2 części.
  • 2. Przygotowanie masy:
    Z 0,5l mleka, budyniów i cukru ugotować budyń. Ostudzić. Zimny utrzeć na puch z masłem. Masę budyniową podzielić na 2 części. Do pierwszej dodać pokruszoną chałwę i utrzeć mikserem – mogą zostać małe kawałeczki chałwy. Do drugiej części masy dać rozpuszczoną w 150 ml mleka czekoladę – ma być chłodna. Dokładnie utrzeć.
  • 3. Przełożenie:
    Biszkopt – masa chałwowa – bezy – masa czekoladowa – biszkopt – polewa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować