Ciasto chałwowe z bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie biszkoptu:
Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem – wymieszać łyżką. Piec w formie 25x40cm wysmarowanej
tłuszczem w temp. 190C ok. 30 min. Zimny przekroić na 2 części.
2.Przygotowanie masy:
Z 0,5l mleka, budyniów i cukru ugotować budyń. Ostudzić. Zimny utrzeć na puch z masłem. Masę budyniową podzielić na 2 części. Do pierwszej dodać pokruszoną chałwę i utrzeć mikserem – mogą zostać małe kawałeczki chałwy. Do drugiej części masy dać rozpuszczoną w 150 ml mleka czekoladę – ma być chłodna. Dokładnie utrzeć.
3.Przełożenie:
Biszkopt – masa chałwowa – bezy – masa czekoladowa – biszkopt – polewa.
Komentarze