Chałwowiec

4.5 (146 ocen)

  • 12 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dzisiaj coś dla miłośników chałwy – obłędnie pyszne ciacho na herbatnikach, przełożone masą chałwową i dżemem porzeczkowym.
Brzmi nieźle ?
Ciasto nie wymaga pieczenia i jest dość szybkie i łatwe w przygotowaniu. Idealny przepis dla tych, którzy chcą zaskoczyć swoich gości pysznym, ciastem.

  • 12 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 litr mleka
    5 łyżek mąki pszennej
    5 łyżek mąki ziemniaczanej
    4 łyżki cukru
    40 dkg chałwy
    2 żółtka
    2 łyżeczki żelatyny
    1/3 szklanki wrzącej wody
    25dkg masła
    15dkg dżemu z czarnej porzeczki
    22 dkg herbatników
    polewa
    4 łyżki masła
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mleka
    4 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Chałwowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1/2 l. mleka wlać do garnka, dodać cukier i pokruszoną chałwę. Mieszać, na małym ogniu aż do rozpuszczenia.W momencie wrzenia dodać drugą część mleka wymieszaną z obiema mąkami oraz żółtkami. Cały czas mieszać aż powstanie gęsty budyń. Od razu po ugotowaniu przykryć wierzch folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie,wlać do masy budyniowej i dokładnie razem połączyć. Blaszkę o wymiarach 26 cm / 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód ułożyć warstwę herbatników, posmarować dżemem. Na to wyłożyć masę budyniową.Następnie kolejną porcję herbatników, docisnąć ręką i przełożyć do lodówki. Schłodzić 1 godzinę.
    Masło, cukier i mleko rozpuścić w garnku, zdjąć z ognia. Wsypać kakao i dokładnie wymieszać.Polewą polać wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować